Miia ‘Mimmu’ Roihas – Totuus menestystarinasta

Kun täysin tavallinen päiväkotityöntekijä ryhtyy yrittäjäksi ja alkaa puhumaan globaalista liiketoiminnasta, niin aluksi ympärillä olevat ihmiset eivät välttämättä anna pelkkää kannustusta eikä omakaan sisäinen ääni aina ole se paras ystävä – Näistä lähtökohdista Miia ‘Mimmu’ Roihas lähti 10 vuotta sitten liikkeelle, ja tänään hän kuuluu Suomen parhaiten tienaavaan kymmenykseen. Tämä on tarina menestyksestä, mutta myös epäonnistumisista ja menestyksen hinnasta.

Miia Roihas Zinzino menestystarina

Kuka on Miia Roihas?

Kun katsoo Miian, tai Mimmun kuten hänet yleisesti tunnetaan, elämää sosiaalisessa mediassa, niin voi nähdä rakastavan äidin, menestyvän yrittäjän, urheilullisen naisen, inspiroivan valmentajan ja paljon hauskanpitoa ystävien ja muiden läheisten kanssa. 

Tässä artikkelissa sukellamme kuitenkin pintaa syvemmälle ja käymme läpi mitä kaikkea se on vaatinut, että nykytilanteeseen on päästy ja mitkä asiat ovat Miialle tärkeitä tänään ja tulevaisuudessa. 

Miia Roihas Zinzino jahti
Miia Roihas Zinzino sankari

Päiväkotityöntekijästä yrittäjäksi

Reilu 10 vuotta sitten Miia työskenteli päiväkodissa, mutta kiinnostui vähitellen myyntialan töistä. Hän siirtyi tekemään uraa mm. radiokanava NRJ:n ja päivän diilejä netissä tarjoavan Groupon Citydealin myyntipäällikkönä. 

– Kun alunperin törmäsin Zinzinoon, en heti innostunut, mutta huomasin joukossa paljon positiivisia sekä iloisia ihmisiä ja halusin olla osa sellaista yhteisöä. Näin myös mahdollisuuden tienata pientä lisätuloa. Aluksi tavoitteeni oli 700 euroa kuukaudessa, mikä helpottaisi silloista arkeamme. Aloitin sivutoimisesti itsenäisenä partnerina ja työskentelin alkuun noin kymmenen tuntia viikossa. Tienasin tavoittelemani 700 euroa jo ensimmäisen kuukauden aikana, Miia kuvaa aloitustaan. 

Ennen Zinzinoa en ollut edes koskaan ajatellut yrittäjyyttä tai vaihtoehtoa, jossa voisin olla oman elämäni kuningatar.

Miia ’Mimmu’ Roihas

Uuden toimialan, liiketoiminnan tai uran aloittaminen vaatii aina harjoittelua ja kärsivällisyyttä. Se on samaan aikaan jännittävää, mutta myös osittain kompuroinnin kautta oppimista, eikä Miiakaan ole vastoinkäymisiltä välttynyt.

Miian mukaan liiketoiminnassa helpointa oli heti aloituksesta alkaen tiiminrakennus. Haasteeksi osoittautui alussa tiimin eteenpäin auttaminen liiketoiminnassa, koska itsellä ei vielä ollut tarvittavaa osaamista eikä johtajataitoja. 

– En osannut aluksi auttaa uusia ihmisiä eteenpäin, koska olin itsekin uusi. Onneksi minulla oli tiimi ja mentorit tukemassa ensiaskeleitani.

Miia ryhtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi reilun vuoden sivutoimisen työskentelyn jälkeen. Tässä ajassa hänen tiiminsä asiakasmäärä oli kasvanut riittävän isoksi ja hän tiesi saavansa riittävän elannon Zinzinon avulla. 

– Se fiilis, kun menin pomolle irtisanoutumaan, oli mahtavaa! Ennen Zinzinoa en ollut edes koskaan ajatellut yrittäjyyttä tai vaihtoehtoa, jossa voisin olla oman elämäni kuningatar.

Oman elämänsä kuningattarena oleminen tarkoittaa Miialle valinnan vapautta – mahdollisuutta valita kuinka paljon tekee töitä, miten ja kenen kanssa.

Miia Roihas Zinzino tiimi

Lapset motivoivat jaksamaan

Kun Miia oli päässyt tilanteeseen, jossa Zinzino tuotti peruselannon, hän alkoi haaveilla vieläkin suuremmin. Hän halusi pystyä olemaan entistä enemmän läsnä lapsilleen ja olemaan äiti, jolla on aikaa.

– Lapset olivat tärkein motivaation lähde tehdä liiketoiminnasta vieläkin isompi, jotta tulevaisuudessa voisin vähentää työmäärääni. Siihen tiesin tarvitsevani asiakaskuntaa rutkasti lisää.

Se oli kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, koska perheessä oli jo yksi lapsi ja samaan aikaan Miia odotti toista lastaan. Hoidettavana oli myös ison omakotitalon kotityöt. Siitä huolimatta hän päätti mennä kohti unelmiaan ja tehdä kovaa töitä niiden eteen.

– Olen perfektionisti monessakin suhteessa ja vaadin itseltäni paljon. Päässäni ajatus oli, että huipputulokseen ei pääse ok suorituksella, Miia kertoo.

Raskaana ollessaan Miia teki yli 50-tuntista työviikkoa ja matkusti ympäri Eurooppaa kasvattamassa liiketoimintaansa. Myös synnytyksen jälkeen hän kulki vauva kainalossa lentokoneella lähes kuukausittain. Jaksaminen oli koetuksella, mutta unelmat saivat jatkamaan.

– Tein pitkää päivää ja ainut hengähdystaukoni oli aamulla kello viisi, kun muu perhe vielä nukkui. Lähdin silloin juoksemaan ja juoksin aina niin kovaa kuin ikinä pystyin, jotta sain purettua väsymystäni ulos. Sitten seitsemältä heräsivät lapset ja alkoi äidin rooli. Päivät tein töitä, illat meni lasten harrastuksissa ja myöhäiset illat sekä yöt tein taas töitä, kun lapset nukkuivat. Univelka oli jatkuvaa, Miia muistelee.

– Mikä sai jaksamaan? Vain ja ainostaan ajatus vapaudesta ja siitä, että kun nyt rykäsen kunnolla niin pääsen toteuttamaan sisäistä unelmaani – olemaan äiti, jolla on aikaa.

Miia Roihas Zinzino Äitiys

Raha ei välttämättä tuo onnea, mutta auttaa elämässä

Kova työ toi taloudellista menestystä, mutta vaati myös veronsa. Kun Miialle itselleen tuli vastaan elämän myrskyisät tuulet uupumisen myötä, hän oppi arvostamaan entistä enemmän automatisoitua tuloa ja saavutettua taloudellista itsenäisyyttä.

– Ihmettelen näin jälkikäteen jaksamistani, mutta uskon, että unelma paremmasta huomisesta auttoi jaksamaan. Halusin olla itsenäinen nainen. Halusin huolettoman huomisen.

Taloudellinen itsenäisyys mahdollisti sen, että Miia pystyi saamaan apua hankalan tilanteen käsittelyyn, hänellä oli mahdollisuus hankkia apua lasten- ja kodinhoitoon ja hänellä oli myös mahdollisuus ottaa riittävä määrä aikaa itselle toipumiseen sekä palautumiseen, ilman että tulotaso romahti.

– Kun ihminen vuodesta toiseen ylittää omia voimavarojaan, niin seurauksena sain uupumuksen, mutta olen kääntänyt tämän voitoksi itselleni. Sattumia ei ole, kaikki elämässämme tapahtuu jostain syystä. Minä sain sen mitä kohden tein kovasti töitä. Lapsillani on nyt äiti, jolla on aikaa heille, Miia kertoo.

Haluan auttaa naisia itsenäistymään ja olemaan rohkeasti omia itsejään, moni on huonossa liitossa pelkästään talouden vuoksi.

Miia ’Mimmu’ Roihas

Tälläisen taloudellisen vapauden, turvan ja itsenäisyyden Miia näkee todella tärkeänä ihmisten elämässä – hänen sydäntään lähellä on erityisesti naisten itsenäistyminen.

– Haluan auttaa naisia itsenäistymään ja olemaan rohkeasti omia itsejään, moni on huonossa liitossa pelkästään talouden vuoksi. Stressi myös syö onnellisuutta ja taloudelliset haasteet ovat yksi suurimmista stressin aiheuttajista Suomessa ja maailmalla, Miia kertoo.  

Naisten korkeimpaan tulokymmenykseen pääsee tällä hetkellä 4 400 euron kuukausiansioilla, kun miehillä vastaava raja on puolestaan 5 800 euroa. Tässä Miia näkee epäkohdan, jota hän haluaa muuttaa.

– Suoramyynti on mahtava ala, koska kaikille maksetaan samat palkkiot ja moni nainen pystyy alan avulla saamaan taloudellisen vapauden eikä alalla tarvita mitään tiettyä koulutusta tai taustaa.

Aitous, asenne ja rajat vievät menestykseen

Miialla on kokemusta yrittäjyydestä nyt jo yli 10 vuotta ja matkan varrelle on mahtunut uupumuksen lisäksi monenlaisia muitakin kokemuksia ja niistä saatuja oppeja sekä oivalluksia. Kysyimme, että mitkä ovat Miian mielestä tärkeimmät opit, joita hän on saanut liiketoiminnasta.   

– Yksi tärkeimmistä asioista, joita olen oppinut, on se että jos haluat tässä liiketoiminnassa menestyä, sinun pitää olla aito ihminen ja välittää muista ihmisistä, Miia vastaa. 

– Isoin muutos tapahtui luonnollisesti vuoden 2012 lopussa, kun kahviliiketoiminta siirtyi enemmän hyvinvointiliiketoiminnaksi. Yrityksestä tuli minulle ja monille muille paljon merkityksellisempi hyvinvoinnin fokuksen myötä, sillä sen avulla pystymme auttaa ihmisiä voimaan paremmin, Miia kertoo. 

– Ahkera pitää olla kaikessa mitä tekee, jos huipulle meinaa päästä! Huipulla tarkoitan tässä kohtaa merkittävää tulotasoa. Zinzinon aloittaa moni samoista lähtökohdista kuin minä aloitin aikoinaan, hakemaan lisätuloa, sen pystyy saamaan täysin rennoin ottein, oman työn ohella. Mikäli sitten haluaa merkittäviä tuloja, niin siihen auttaa kun säilyttää ilon elämässä, matka tuntuu paljon keveämmältä, Miia neuvoo.

Vaikka liiketoiminta on Miialle merkittävä osa arkea, kuuluu liiketoiminnan lisäksi elämään myös paljon ystävien näkemistä, perheen kesken vietettyä aikaa, matkustelua sekä urheilua.

– Kun puhutaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, on tärkeää, että pidät itsestäsi huolta kaikilla elämän osa-alueilla. Se ei aina ole helppoa, kun elämässä on niin paljon muitakin osa-alueita kuin bisnes mitä pitää hoitaa. Itse olen kantapään kautta oppinut viimein kuuntelemaan omaa sisäistä ääntäni, koska on syytä ottaa aikaa myös ihan itsellekin. On pitänyt rajata tarkemmin raja työn ja vapaa-ajan välillä. Esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin olen nykyään useimmiten poissa kännykältä, enkä ole tavoitettavissa kun annan aikaa itselleni, perheelleni tai ystävilleni, Miia kertoo.  

Mitä taloudellinen vapaus mahdollistaa? 

Zinzinon motto kuuluu Inspire Change in Life. Kysyimme Miialta, millaista muutosta Zinzino on tuonut hänen elämäänsä.

– Muutos on ollut kaikessa: taloudellisen vapauden saaminen, ajallisen vapauden saaminen, uusia korvaamattomia ystäviä eli sosiaalinen hyvinvointi, henkistä hyvinvointia muun muassa opiskelun muodossa. Ja totta kai myös fyysistä hyvinvointia tuotteiden kautta, ja nyt on aikaa enemmän urheiluun kuin koskaan aiemmin, Miia vastaa.

Miialle mieleenpainuvimpia muistoja on syntynyt, kun hän on saanut matkustaa yhdessä lasten kanssa. Lisäksi hänen ensimmäinen palkintomatkansa Pohjois-Amerikassa vuonna 2013 oli yksi hauskimmista yksittäisistä tapahtumista. 

– Vanhin poikani, ollessaan 9-vuotias, oli mukanani kansainvälisessä koulutuksessa lavalla yli 3000 ihmisen edessä ja omatahtoisesti halusi päästä mikrofonin ääreen. Hän sanoi englanniksi yleisölle ”You can do it.”, Miia muistelee.

Äitiys on Miialle erittäin tärkeää ja hän rakastaa sitä, että hänellä on aikaa lapsille ja lasten harrastuksille. Taloudellinen vapaus mahdollistaa myös helpotusta arkeen ja Miialla käykin kerran kahdessa viikossa kotona siivooja. Tämän lisäksi hän hyödyntää lastenvahdin palveluita. Lastenhoitaja on erityisesti apuna, jotta lapset saavat myös yksilöllistä aikaa äidiltään eivätkä aina joudu jakamaan hänen huomiotaan. 

Menestyksen hinta 

Kun joku on menestynyt, niin monesti ihmiset ajattelevat kaiken olevan helppoa. Miian mukaan asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen. 

– Kun olet menestynyt, niin elämään tulee mm. onnenonkijoita. Se tuntuu välillä pahalta kun en aina tiedä ihmisten tarkoitusperiä. Minä haluan ajatella näin, miten minut on kasvatettu: Kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan, Miia kertoo.

Hän kertoo, että on joutunut karsimaan elämästään ihmisiä eikä se ole aina ollut helppoa eikä mukavaa.

Myöskään liiketoiminnan rakentaminen ei ole luonnollisesti ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Kaikenlaiseen yrittämiseen liittyy myös aina vastoinkäymisiä. Miialle yhtenä yksittäisenä isompana haasteena oli alkuajan tulojen epäsäännöllisyys, kun hän siirtyi tekemään Zinzinoa täysipäiväisenä ilman varmaa kuukausituloa.

– Se tuotti ajoittain haasteita, kun ei tiennyt tarkalleen mitä tienaa seuraavien kuukausien aikana. Samoja haasteitahan taloudellisesti on lähes kaikessa yritystoiminnassa alkuvaiheilla, kun ei ole tarpeeksi kuukausittaisia maksavia asiakkaita. Selviäminen on tapahtunut parhaiten, kun on selkeä visio kirkkaasta tulevaisuudesta ja oman mielen positiivisena pitäminen heikkoina hetkinä, Miia kertoo vaikeuksista. 

Kun menestystä sitten alkoi tulla enemmän, niin haasteeksi muodostuivat taloudelliset taidot ja omien voimavarojen tunnistaminen. 

– Johtajan pitää osata myös antaa vastuuta ja delegoida sekä asettaa rajoja, muuten omat voimavarat voivat loppua kesken. Opin tämän itse kantapään kautta, joten nyt haluan auttaa muita menestymään ilman riskiä uupumisesta, Miia pohtii.  

Miia-Roihas-Zinzino-olet-ihana

Tulevaisuuden visio

Miia on todella menestynyt yrittäjä ja hänet on palkittu monilla eri palkinnoilla. Hän on voittanut Team Zinzino Finlandin Vuoden partner -palkinnon, Zinzinon globaalin Partner of the Year -palkinnon ja myös Asiakkuusmarkkinointiliitto eli ASML on palkinnut hänet Vuoden suoramyyjä -palkinnolla. 

Miia on jo rakentanut ison kansainvälisen liiketoiminnan ja saavuttanut taloudellisen vapauden. Hän toimii myös kentän johtoryhmän jäsenenä Zinzinossa ja on sitä kautta mukana kehittämässä yrityksen toimintaa. Kun kaikki tuo on jo saavutettu, niin herää kysymys, että mitä seuraavaksi? Missä Miia Roihas näkee itsensä tulevaisuudessa?

– Kasvatan edelleen liiketoimintaa ja tulevaisuudessa olen vauras suomalainen nainen, joka puhuu lasten ja naisten oikeuksista maailmalla, Miia vastaa.

– Hyväntekeväisyys ja erityisesti lasten auttaminen on minulle tärkeää. Tällä hetkellä olen mukana Kummit Ry:n toiminnassa ja annan lahjoituksia muillekin järjestöille, mutta tulevaisuudessa haluan auttaa vielä enemmän. Suomessa haluan auttaa erityisesti vähävaraisia lapsia ja koulukiusattuja, Miia jatkaa. 

Miia-Roihas Zinzino naisten rohkaisu

Mitä Miia ‘Mimmu’ Roihas tekee silloin kun kukaan ei näe?

On tavallista, että jaamme elämästämme somessa ja keskusteluissa tiettyjä palasia, mutta emme näytä kaikkea, joten kysyimme Miialta mitä hän tekee silloin kun hän on yksin kotona. 

– Rakastan musiikkia ja tanssin usein yksin olohuoneessa tai saatan myös katsoa Netflixistä jännäreitä, Miia naurahtaa. 

– Toisaalta tiedän, että mieli alkaa kasvaa rikkaruohoja nopeasti, jos siitä ei pidä huolta, joten kuuntelen myös paljon itseä kehittäviä podcasteja ja luen kirjoja sekä pidän yhteyttä mentoreihini.

Miia Roihas Zinzino opiskelu

Vinkkejä menestykseen

Kun kyseessä on Suomen menestynein partneri, niin emme voineet olla kysymättä Miialta vinkkejä Zinzino-liiketoimintaan ja alalla menestymiseen.

– Kannattaa olla avoin ja koulutettavissa, koska ihmiset jotka auttavat sinua haluavat sinulle vain parasta ja ovat useimmiten jo tehneet alaa pidempään. Myöskin, tee mieluummin nopeasti kuin hitaasti, koska nopeasti tehdessä onnistut todennäköisemmin myös nopeasti ja haaste hitaasti tekemisessä on se ettei tulosta tule ja lopetat taikka luovutat helposti, Miia sanoo napakasti.

– Myös ajankäytön hallinta on tärkeässä roolissa ja se ei aina ole tee paljon tunteja, niin tienaat hyvin. Ennemminkin kannattaa noudattaa work smart, not hard -mentaliteettia. Tunnissa voi saada paljon enemmän aikaan, kun joku toinen kymmenessä, Miia neuvoo.

Menestyminen vaatii kovaa työtä, mutta Miia suosittelee myös viettämään aikaa tiimin kanssa liiketoiminnan ulkopuolella ja luomaan yhteistä tiimihenkeä. 

– Me vietämme paljon aikaa yhdessä tiimin perheiden kesken ja otamme myös lapset mukaan yhteiseen ajanviettoon. Lapset ovat myös ystävystyneet keskenään, Miia kertoo.  

Vahvan ja menestyksekkään liiketoiminnan rakentaminen ei ole tuuripeliä, vaan siihen vaaditaan osaamista ja pitkäjänteisyyttä. Omien ja muiden tiimiläisten vahvuuksien hyödyntäminen on myös avainasemassa. Kaikkea ei tarvitse osata itse ja se onkin tiimiyrittäjyyden hyvä puoli.

Miian motto kuuluukin: “Minä osaan tehdä mitä sinä et, sinä osaat tehdä mitä minä en, yhdessä voimme tehdä suuria.” 

Miia Roihas Zinzino Sanna Lostedt lapset
Miia Roihas Zinzino yhdessä tekeminen

Elämän arvot = liiketoiminnan arvot 

Kun Miian kanssa keskustelee, niin on helppo huomata, että hän rakentaa liiketoimintaansa sen pohjalta millaista elämää hän haluaa elää ja millaisia arvoja hänellä on; Hän puhuu paljon siitä, miten hän haluaa auttaa naisia menestymään ja näyttämään esimerkkiä myös lapsilleen menestymisestä. 

– Monet lapset oppivat kotona, että uravalinnoista riippuen on joko paljon yhteistä aikaa tai sitten rahaa, mutta harvoin molempia. Haluan auttaa entistä useampaa saamaan sekä aikaa että rahaa, jotta lapset saavat paremman esimerkin menestymisestä, Miia kertoo.

Ihmiset eivät välitä kuinka paljon tiedät, ennen kuin tietävät kuinka paljon välität.

Zinzinossa puhutaan tiimiyrittäjyydestä, koskaan kenenkään ei tarvitse tehdä töitä yksin, mutta Miia vie asian vielä askeleen pidemmälle ja puhuu mielellään yhteisöllisyydestä ja uusien ystävyyssuhteiden luomisesta. Hän korostaa sitä, että haluaa johtaa tiimiä, johon kaikki ovat tervetulleita ja hän haluaa tiiminsä olevan erityisesti ihmisläheinen sekä lämminhenkinen. 

– Arvostuksen tunne on todella tärkeää. Jokainen haluaa kunnioitusta ja saada sen tunteen, että heidät nähdään ja heitä kuullaan, jokainen henkilö tiimissä on yhtä tärkeä, jokaisella on oma rooli tiimissä, Miia toteaa.

Miia Roihas Sanna Lostedt Zinzino tiimiyrittäjyys

Miia ’Mimmu’ Roihas, mitä voimme oppia tarinastasi?

– Jos haluaa saavuttaa itselle tärkeitä ja suuria unelmia, niin niiden eteen pitää tehdä kovaa töitä, mikään ei tule ilmaiseksi. On myös hyvä muistaa, että tavoitteisiin mennään askel kerrallaan. On tietenkin hyvä tietää minne on menossa, mutta vieläkin tärkeämpää on olla myös lyhyen aikavälin tavoitteita, Miia pohtii.

– On olemassa monia eri työkaluja toteuttaa unelmiaan, mutta itse arvostan alustatalouteen perustuvaa hyperkasvuyhtiötä ja Zinzinon testipohjaista terveyskonseptia, koska siinä voi toteuttaa unelmia riskittömästi verkkokaupan avulla samalla kun antaa ihmisille terveyttä. Omega-3, D-vitamiini ja muut Zinzinon tarjoamat ravinteet ovat elintärkeitä ja miljoonilla ihmisillä on niistä puutetta, Miia kertoo.

– Loppuun vielä pakko sanoa, että jos minulta kysyttäisiin tekisinkö kaiken uudelleen vastaisin ehdottomasti kyllä, koska olen saanut sellaisen elämän, josta unelmoin ja vielä enemmänkin!

Minä osaan tehdä mitä sinä et, sinä osaat tehdä mitä minä en, yhdessä voimme tehdä suuria.