Zinzino BalanceTest kuivaveritesti

Zinzinon Balance-tuotteet on kehitetty korjaamaan ihmisten omega-6- ja omega-3-rasvahappojen vääristynyttä suhdetta. Tämän suhteen tulisi nykytutkimusten mukaan olla alle 3:1, mutta se on tällä hetkellä pohjoismaalaisilla keskimäärin 12:1, Koko Euroopassa 15:1 ja Yhdysvalloissa 20:1.

Liian korkea määrä omega-6-rasvahappoa verrattuna omega-3:een saattaa aiheuttaa kroonista matala-asteista tulehdusta, mikä taas saattaa mm. kasvattaa riskiä tulehdusperäisten sairausten syntyyn. Näin toteaa yksi tunnetuimmista rasvahappoja tutkivista tiedemiehistä, tri Artemis P. Simopoulos. Vielä 1960-luvulla tämä suhde on ollut pohjoismaalaisilla 4:1, joten kahden sukupolven aikana rasvahappotasapaino on muuttunut voimakkaasti.

Zinzinon Balance-konseptin yksi keskeinen osa on kuivaveritesti (eng. dried blood spot), jonka avulla voidaan mitata veren eri rasvahappojen pitoisuus ja keskinäinen suhde ja näiden tulosten perusteella voidaan määrittää eri ruokavalioon ja terveyteen liittyviä tekijöitä.

 

Test

Kuivaveritestimenetelmää on käytetty jo 1960-luvulta lähtien ja sitä käytetään nykyään maailmanlaajuisesti muun muassa vastasyntyneiden lasten harvinaisten aineenvaihduntasairauksien seulonnassa. Kuivaveritestin etuja ovat muun muassa näytteessä tarvittavan veren määrän vähyys verrattuna perinteiseen verinäytteeseen, helppo näytteen otto sekä vaivattomampi kuljetus ja säilöntä.

Zinzino BalanceTest on kehitetty norjalaisen BioActive Foods AS:n toimesta yhdessä Milanon ja Trondheimin yliopistojen kanssa. BalanceTestiä käytettäessä asiakas tekee testipakettiin kuuluvalla automaattisella lansettilaitteella pienen reiän sormen päähän ja ottaa näytteenottopaperille ohjeen mukaisen määrän verta. Näytepaperi suljetaan ilmatiiviiseen alumiinipussiin ja lähetetään kirjepostitse Norjaan Vitas AS:n laboratorioon.

Kuvaus testaus/analysointiprosessista:

Prosessi

Vitas AS on vuonna 1994 perustettu yksityinen laboratorio, joka on erikoistunut korkeatasoiseen kemialliseen laboratorioanalysointiin. Vitas on yksi nykyaikaisen kuivaverianalyysin edelläkävijöitä maailmassa analysoiden noin 5000 kuivaveritestiä kuukausittain asiakkaalleen, mm. Oslon ja Cambridgen yliopistoille. Yhtiön vuonna 2011 Osloon vaklmistunut uusi laboratorio on GMP-sertifioitu (GMP=Good Manufacturing Practise). Vitas AS oli toukokuuhun 2014 mennessä analysoinut yli 50000 rasvahappoprofiilia kuivaveritesteistä.

Vitas AS:n asiakkaita:

Vitas customers

Laboratoriossa näytettä säilytetään neljän celsius-asteen lämpötilassa ennen analysointia. Näytteen esikäsittelyn jälkeen analysointi suoritetaan kaasukromatografimassaspektrometrilaitteistolla, jolla mitataan näytteestä yhdentoista rasvahapon pitoisuus. Nämä edustavat n. 98% kaikista veren rasvahapoista.

 

Fatty Acid Profile

Tulokset ilmoitetaan kuutena arvona:

1. Ruokavalion muodostama suojaustaso tulehdustilaa vastaan (rasvahappoprofiilin arvo)
2. Omega-3:n määrä kaikista mitatuista rashavapoista (EPA+DHA)
3. Omega-6:n (AA) sekä omega-3:n (EPA+DHA) suhde
4. Arakidonihapon muodostumistehokkuus
5. Solukalvon juoksevuusindeksi
6. Hyvinvointi-indeksi (mental strenght index)

Saatuja tuloksia verrataan keskimääräiseen tulehdusta ehkäisevän ruokavalion mukaisiin tuloksiin.

 

Scores

Testijärjestelmä on anonyymi eli sen yhteydessä ei kerätä asiakkaan henkilö- tai yhteystietoja.
Asiakas voi halutessaan osallistua kansainväliseen tutkimukseen, jossa tilastoidaan tuloksia mm. kansallisuuden, iän, sukupuolen ja ruokavalion suhteen. Asiakkaalle jää testistä oma henkilökohtainen koodi, jolla tulokset voi lukea.

 

Scores_2

Testin analysoinnin jälkeen Vitas syöttää tulokset luettavaksi asiakkaan koodilla  www.zinzinotest.com -sivustolta tai asiakas voi tilata ne sähköpostitse rekisteröimällä sähköpostiosoitteensa ja testikoodin sivustolla.

Zinzino BalanceTestejä oli 22.12.2014 mennessä analysoitu 71656 kpl Pohjoismaissa, Baltian maissa, Puolassa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa asuvilta henkilöiltä. Tulosten perusteella henkilöllä, joka ei käytä kalaöljyä normaalin ruokavalion lisäksi, omega-6/omega-3-suhde on 12:1 (44694 hlöä). Henkilöllä, joka käyttää omega-3-valmistetta (13492 hlöä), suhde on 7:1. Henkilöllä, joka on käyttäny Balance-tuotteita ohjeen mukaisesti 120 vrk, suhde on 3,3:1 (13470 hlö).

 

Overall Scores(lähde: BioActive Foods AS Oslo, Norja)

Tässä kuvattua kuivaveritestiä ei pidä sekoittaa objektilasilta visuaalisesti analysoitavaan kuivaveritestiin. Tämän metodin tieteellisyydestä on kiistelty julkisuudessa (esim: http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/yliopisto-esittelee-kohutun-veritutkimuksen-tama-ei-ole-todellakaan-ole-tiedetta/1990266).

Tässä Suomen Bioanalyytikkoliitto ry:n puheenjohtajan Pipsa Allénin kommentti yllämainittuun artikkeliin liittyen:

Työskentelen myös itse arkityössäni laboratoriossa, jossa käytetään massaspektrometriaa rasvahappojen ja aminohappojen määrittämiseen veritäplästä, joka on otettu kapillaarinäytteenä spesifille paperille. Näytteen uuttaminen mitattavaan muotoon vaatii standardisoidut olosuhteet sekä sisäiset standardit ja kontrollit. Määritysmenetelmää käytetään maailmanlaajuisesti vastasyntyneiden harvinaisten aineenvaihduntasairauksien seulonnassa.

Tässä jutussa (Keskisuomalaisen artikkeli) kuivaverinäytteellä tarkoitetaan sormenpäästä objektilasille otettua näytettä. 

Näitä kahta määritystapaa ei voi mitenkään verrata.

Kuivaveritestistä on julkaistu lukuisia tutkimuksia ja kirjoja. Yksi tuoreimmista on Dried Blood Spots  – Aplications and Techniques (Wenkui Li, Mike S. Lee).

Dried Blood Spot

Hyödyllisiä linkkejä:

Testit analysoivan laboratorion sivut:
www.vitas.no

BioActive Foodsin omat sivut:
www.info-baf.com

Sivusto, josta asiakas voi lukea omat testituloksensa ja lisätietoa aiheesta:
http://www.zinzinotest.com/index.php?pageID=&languageID=fi

Balance-tuotteiden esittelyvideo:
http://www.zinzino.tv/videos/a09bd9bc151fefcf28/zinzino-balance-movie-finnish-subtitles

Video, jossa ohjeistetaan BalanceTestin käytöstä:
http://www.zinzino.tv/videos/7c9bdab71e1fedcdf4/how-to-take-the-zinzino-balancetest-finnish-subtitles

Yleistä tietoa kuivaveritestistä ja mm. kirjasto kuivaveritesteihin liittyvistä tutkimuksista:
http://www.spotonsciences.com/dbstechnology/

Tarkempi kuvaus BalanceTestin prosessista ja analysointimenetelmästä:
http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCMQFjAA&url=http://www.researchgate.net/profile/Kristian_Liland/publication/224808258_Relating_fatty_acid_composition_in_human_fingertip_blood_to_age_gender_nationality_and_n-3_supplementation_in_the_Scandinavian_population/links/09e4151249bb8a09d3000000.pdf&ei=Y_DmVKzJNcWHygPj2oCIAg&usg=AFQjCNH3cLTJOpt2LlSlavbYctNN-b_lMg&sig2=CjrKrA4c3K-lZa1wFOhhEA&bvm=bv.86475890,d.bGQ

Tutkimuksia omega-6/omega-3-tasapainon merkityksestä:
http://www.1life63.com/en/research-recommended-literature-omega-6-omega-3-ratio-publications-by-dr-artemis-simopoulos/publications-by-dr-artemis-simopoulos

Vertailuja eri rasvahappotesteistä ja hinnoista:
http://heidihstraining.blogspot.fi/2015/02/rasvahappoanalyysituloksia-ja-ajatuksia.html?hc_location=ufi