Yle MOT Zinzino – Tiedoksianto ohjelman tekoa varten

Tänään 9.4.2018 Yle julkaisi MOT ohjelman otsikolla ”Myytävänä hyvä terveys”. Zinzino sai kunnian olla yksi ohjelmaan haastateltavista yhtiöistä. Ohjelman voit katsoa tästä.

Ohjelmassa nähtävän haastattelun lisäksi yhtiö toimitti Yle MOT:n toimittajalle etukäteen tiedoksiannon, jossa kerrotaan tarkemmin tuotteiden ja testin taustasta sekä hyväksytyistä terveysväittämistä. Koska ohjelmassa aikaa oli rajallisesti, julkaisemme nyt Team Zinzino Finlandin blogissa tuon tiedoksiannon kaikkien saataville.  Tuotteiden filosofiasta voit lukea lisää myös täältä: https://www.zinzino.com/site/FI/fi-FI/page/Products/Product-Philosophy 

Yle MOT Zinzino

Yle MOT:n toimittajalle

1. Taustaa

Haluamme inspiroida muutosta ihmisten elämässä. Uskomme ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon sekä tasapainoiseen ruokavalioon ja elämäntyyliin.

1970-luvun puolivälissä Pohjoismaiden ministerineuvosto suositteli ihmisiä muuttamaan ravitsemuksensa laatua. Pohjoismainen ruokavalio oli muuttunut nopeasti viimeisten 30 vuoden aikana. Ensimmäinen neuvo oli vähentää suolan, sokerin ja rasvan käyttöä sekä tasapainottaa rasvahappojen saantia.

Rasvat jaetaan tyydyttyneisiin, kertatyydyttymättömiin (omega-9) ja monityydyttymättömiin (omega-6 ja omega-3) rasvahappoihin, joista kaikilla on erilainen vaikutus elintapoja kuvastaviin arvoihin, kuten veren kolesteroliin, veren omega-3-tasoon ja omega-6:3-rasvahappo- tasapainoon veressä.

BalanceOil vaikuttaa suorasti tai epäsuorasti kaikkiin näihin kolmeen arvoon.

1) On yleisesti tunnettua, että tyydyttynyt rasva nostaa kolesterolia, kun taas antioksidanttina toimivat oliivin polyfenolit, joita BalanceOil sisältää, ehkäisevät kolesterolin hapettumista. Hapettumisen ehkäiseminen on tärkeää sydänterveydelle.

2) Meren lähteistä saatavat omega-3-rasvahapot, niin kuin EPA ja DHA, ovat hyväksi sydänterveydelle.

Yhdysvaltain sydänliitto (AMA) päätti maaliskuussa 2017, 15 vuoden tutkimusten jälkeen, suositella meren lähteistä saatavia omega-3-lisäravinteita (EPA ja DHA) ihmisille, jotka ovat aiemmin kärsineet sydän- ja verisuonisairauksista. Yhdysvaltain sydänliiton suositus ei perustu yksittäiselle tutkimukselle, vaan useille pätevien tutkimusryhmien tuloksille. BalanceOilin päivittäinen, suositusten mukainen käyttö edesauttaa toivotun omega-3-rasvahappojen määrän saantia.

Myös Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt lukuisia terveysväitteitä EPA:n ja DHA:n myönteisistä vaikutuksista, mukaan lukien sydänterveyttä parantavia ja aivojen kehittymistä tukevia vaikutuksia.

3) Pohjoismaiset ravitsemussuositukset suosittelivat vuonna 2004, että monityydyttymättömien omega-3- ja omega-6-rasvahappojen osuuden kokonaisenergiansaannista pitäisi olla vähintään 3%, ja vähintään 0,5% pitäisi tulla omega-3-rasvahapoista. Suositeltu omega-6:3-tasapaino pohjoismaisessa ruokavaliossa vuonna 2004 oli näin ollen (3%-0,5%) / 0,5% = 5:1. Raskaana oleville ja imettäville suositukset olivat (5%-1%) / 1% = 4:1. BalanceOil edesauttaa tämän tasapainon saavuttamista.

Merkittävä ero vuoden 2004 ja vuonna 2012 uusittujen suositusten välillä on se, että monityydyttymättömien rasvahappojen (omega-6 ja omega-3) suositeltu energiansaanti on noussut vähintään 3-5%:sta 5-10%:iin. Monityydyttymättömien rasvahappojen merkittävimmät lähteet ruokavaliosta ovat linolihappo (LA, omega-6), alfalinoleenihappo (ALA, omega-3) ja meren lähteistä saatavat omega-3-rasvahapot EPA, DPA ja DHA. Näitä äärettömän tärkeitä rasvahappoja voi ruokavaliosta saada rasvaisesta kalasta, pähkinöistä, siemenistä ja ravintolisistä.

Vuodesta 1975 lähtien Pohjoismaiden ministerineuvosto on painottanut, että rasvojen saannin eri rasvahapporyhmistä tulisi olla kaikilla tasapainossa. Kuitenkin ilman yksinkertaisia mittausvälineitä on lähes mahdotonta ottaa vastuu omasta rasvahappoprofiilistaan.

2. Mittaustapa

Zinzinon BalanceTestin perusta ja siihen liittyvä rasvahappoanalyysi kehitettiin Milanon yliopistossa ja on Claudio Gallin vuonna 2004 julkaisema. Analyysit ja veren rasvahappojen, verinesteen ja verisolujen seinämien välinen vuorovaikutus selitetään hyvin alkuperäisissä julkaisuissa.

Tätä kuivaveritestausmenetelmää (Dry Blood Spot, DBS), muiden muassa, käyttivät Milanon yliopistossa varhaisessa vaiheessa professorit Bruno Berra ja Angela M. Rizzo, jotka molemmat kävivät menetelmän kouluttamiseen liittyen Norjassa toukokuussa 2008.

Kuivaveritestausmenetelmää on nykyaikaistettu sen kehittämisen jälkeen, ja se on nykyisin käytössä useissa laboratorioissa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Intiassa. Menetelmää käytetään niin sukupuolitautien, veren proteiinien, suolistobakteerien ja virusten kuin pienten molekyylien, kuten vitamiinien ja kaikkien rasvahappojen analysointiin.

Zinzinon BalanceTestit analysoi norjalainen Vitas AS, Oslon tiedepuistossa sijaitseva GMP-sertifioitu bioteknologiayritys.

Kuivaveritestausmenetelmällä voidaan osoittaa muutokset veren rasvahappoprofiilissa, kun ruokavalion koostumus muuttuu, myös käytettäessä lisäravinteita, niin kuin BalanceOilia. Tähän tarkoitukseen menetelmää käyttävät sekä tutkimusryhmät ja -organisaatiot että isot monikansalliset yritykset.

Zinzinon BalanceTestissä veren omega-6:3-tasapaino lasketaan omega-6-rasvahappoihin kuuluvan arakidonihapon (AA) ja omega-3-rasvahappoihin kuuluvan EPA:n suhdelukuna. Kyseiset rasvahapot on valittu osittain siksi, että ne heijastavat muutoksia ruokavaliossa ja osittain tärkeän roolinsa perusteella, kun välttämättömät rasvahapot kehossa muuttuvat.

3. Omega-6:3-tasapaino

Meidän geenimme muotoutuivat satoja tuhansia vuosia sitten ollessamme metsästäjä-keräilijöitä, jolloin saimme monityydyttymättömiä omega-6- ja omega-3-rasvahappoja tasapuolisesti suhdelukujen 1:1 ja 2:1 välillä. Tuhansien nykypäivän pohjoismaista ruokavaliota noudattavien, omega-3-tuotteita käyttämättömien ihmisten kuivaveritestien keskiarvo liikkuu suhdelukujen 10:1 ja 12:1 välillä.

Tämä omega-6-rasvahappojen räjähdysmäinen kasvu alkoi 1950-luvun jälkeen samanaikaisesti tyydyttyneiden rasvojen, suolan ja sokerin käytön yleistymisen kanssa teollisten ruokatuotteiden raaka-aineina. Nykypäivän ihmisillä on käden ulottuvilla modernia, maistuvaa ruokaa kohtuuhintaan, mutta todellisuudessa makuelämys on usein kytköksissä suuriin määriin sokeria, suolaa, tyydyttyneitä rasvoja ja monityydyttymättömiä omega-6-rasvoja. Toisin sanoen, nykypäivän ruoka ja yleiset terveysohjeet eivät aina toimi.

Omega-6-rasvahappojen lähteinä Pohjoismaissa on nykyisin pääosin viljatuotteet ja kasviöljyt, jotka sisältävät suuria määriä linolihappoa (LA), niin kuin myös tuotantoeläinten liha, joka sisältää arakidonihappoa (AA).

Lukuisten tutkimusten mukaan suotuisia terveysvaikutuksia saavutetaan kaikissa ikäryhmissä omega-6:3-tasapainon korjaantuessa tasoille, jotka meillä oli, kun geenimme muotoutuivat. Siksi Zinzinon tavoitteena on auttaa saavuttamaan suotuisa rasvahappotasapaino riittävän yksinkertaisella tavalla – jopa niin, ettei muita merkittäviä muutoksia päivittäisessä ruokavaliossa välttämättä tarvita. Tämän vuoksi olemme luoneet ratkaisun, joka tukee terveysviranomaisten suosituksia sen suhteen, että saisimme ruokavaliosta suhteellisesti enemmän monityydyttymättömiä rasvoja ja samanaikaisesti saavuttaisimme suotuisan omega-6:3 tasapainon.

4. BalanceOil

Ratkaisumme on BalanceOil, ravintolisä, jossa on tasapainoinen sisältö aktiivisia ainesosia: omega-3-rasvahappoa (EPA ja DHA), oleiinihappoa (omega-9), antioksidantteja (oliivin polyfenoleita) ja E- ja D-vitamiinia.

Päivittäisestä 15 ml annoksesta BalanceOilia saa 2,5 grammaa omega-3-rasvahappoja (EPAa ja DHA:ta). Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan tämä päivittäinen annostus imeytyy kehoon (hyötyosuus) ja auttaa laskemaan omega-6:3-suhdetta veressä.

BalanceOil eroaa perinteisistä omega-3-tuotteista korkealla oleiinihappopitoisuudellaan. Päivittäisestä 15 ml annostuksesta saa 5,5 grammaa oleiinihappoa (omega-9). Oleiinihappo tulee oliivista ja on BalanceOilin päärasvahappo. Se auttaa laskemaan omega-6-rasvahappo arakidonihapon määrää veressä ja siten tasapainottaa omega-6:3-suhdetta.

Tuhannet testit osoittavat, että BalanceOilin päivittäinen 2-3 gramman annostus omega-3-rasvahappoja ja 5-6 grammaa oleiinihappoa (15-20 ml päivittäin) nostavat omega-3-tasoja veressä noin 8%:iin ja vastaavasti laskee omega-6:3-tasapainoa veressä 3:1-suhteeseen tai alle. Tämä tapahtuu käyttämällä ainoastaan BalanceOil-ravintolisää, muuttamatta jokapäiväistä, isoja määriä omega-6-rasvahappoja kuten linolihappoa (LA) ja arakidonihappoa (AA) sisältävää ruokavaliota.

Norjalaista jalkapallojoukkuetta, sekä mies- että naispelaajia, koskeva tutkimus osoitti, että yksittäiset pelaajat, joilla oli erityisen korkeat omega-6:3-suhdeluvut veressä (> 20:1) saavuttivat koko joukkueen keskiarvoa alemmat arvot (3:1) muuttamatta päivittäistä ruokavaliotaan.

5. BalanceOil on turvallista ruokaa

Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat monityydyttymättömien rasvojen saannin lisäämistä. Suurin huolenaihe monityydyttymättömien rasvojen saannin nousussa väestön keskuudessa on rasvan hapettumisen (härskiintymisen) kohonnut riski kehossa, mikä voi altistaa sairauksille. Eräässä EU-projektissa tutkittiin BalanceOilin saantia ruoan osana (jogurtissa) kymmenen viikon ajan ilman mitään viitteitä rasvan hapettumisen lisääntymisestä veressä verrattuna lähtötilanteeseen ja kontrolliryhmään, joka söi jogurttia ilman monityydyttymätöntä rasvaa (placebo).

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) mukaan terveiden lasten ja aikuisten on turvallista syödä omega-3-rasvahappoja (EPAa ja DHA:ta) viiteen grammaan asti päivittäin. Näissä rajoissa ei myöskään ole kohonnutta riskiä äkillisiin verenvuototapauksiin tai komplikaatioihin edes niillä ihmisillä, joilla on suuri verenvuodon riski ja jotka käyttävät verenohentajia asetyylisalisyylihappovalmisteita tai antikoagulantteja. Päivittäinen annostus BalanceOilia sisältää 2-3 grammaa omega-3-rasvahappoja (EPAa ja DHA:ta).

E-vitamiinin lisäksi 20 ml annoksesta BalanceOilia saa 5 mg oliivien polyfenoleita, mitkä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) mukaan suojaavat veren kolesterolia hapettumiselta. Hapettumisen välttäminen on erityisen tärkeää sydänterveyden kannalta, koska huonon kolesterolin hapettuminen osaltaan lisää huonoa kolesterolia.

6. BalanceOil laskee verenpainetta

Julkaistut tulokset osoittavat, että puolikas päiväannos BalanceOilia ruoan osana vähensi verenpainetta 7 mmHg verrattuna placeboon. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) mukaan päivittäinen 3 gramman omega-3-annostus (EPA ja DHA), saman verran kuin 20 ml BalanceOilia sisältää, voi normalisoida verenpainetta. Vuonna 2015 julkaistu tutkimusartikkeli, joka pohjautui 123 tutkimukseen yhteensä 613 815 osallistujalla, tuli siihen johtopäätökseen, että jos verenpaine laskee 10 mmHg, riski kaikkiin sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumiseen vähenee 13%.

Tutkimuksia aiheesta:

BALANCEOIL

OMEGA-3

POLYFENOLIT

HYVÄKSYTYT TERVEYSVÄITTÄMÄT (ENGLANNIKSI) 

Linkki EU:n hyväksymiin ravitsemus- ja terveysväittämiin, European Food Safety Authority (EFSA)

Lue myös tämä:

Yle MOT Zinzino – Mitä kaikkea ohjelmassa ei ehditty kertoa

Facebookgoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Kommentoi

Kommentoi (Epäeettiset ja keksityllä tai anonyymillä profiililla kirjoitetut kommentit poistetaan!)