Yle MOT Zinzino – Mitä kaikkea ohjelmassa ei ehditty kertoa

Tänään 9.4.2018 Yle julkaisi MOT ohjelman otsikolla ”Myytävänä hyvä terveys”. Zinzino oli yksi ohjelmaan haastateltavista yhtiöistä. Ohjelman voit katsoa tästä.

On hienoa, että näin tärkeää aihetta käsitellään ja asioita tutkitaan, koska kuten ohjelmastakin saimme tietää, niin myynnissä on paljon vaihtelevan tasoisia tuotteita ja osaa markkinoidaan kyseenalaisilla väittämillä. On myös mahtavaa, että Zinzinon BalanceOil ja siihen liittyvä testi saivat niin paljon näkyvyyttä ohjelman aikana. Valitettavasti ohjelman rajallisen pituuden sekä aiheen laajuuden vuoksi, siinä oli mahdollista esittää vain lyhyitä otoksia Zinzinon antamasta haastattelusta eikä itse konseptiin ollut aikaa syventyä enempää.

Zinzino toimitti Yle MOT ohjelmalle jo ennen ohjelman tekoa laajan tiedoksiannon Balance-konseptista. Kyseisen tiedoksiannon voit lukea täältä.

Tässä blogissa me haluamme antaa lisätietoa sekä aiheesta yleisesti että Zinzinon omasta konseptista, jotta jokainen voi tehdä hyviä päätöksiä.

Kuivaveritestaus MOT ohjelmassa

Ohjelmassa käsiteltiin kahta täysin erilaista kuivaveritestiä, mutta niitä ei eroteltu mitenkään toisistaan. Tämä saattaa aiheuttaa hämmennystä joissakin katsojissa.

MOT ohjelmassa esiintynyt Marko Vapa tekee kuivan veren analyyseja, jossa verta otetaan lasilevylle ja sen kuivuttua sitä katsotaan suurennettuna. Ohjelman perusteella tämän jälkeen niitä verrataan aikaisempiin kuviin ja tehdään johtopäätöksiä. Tästä testimetodista Yle on kirjoittanut aikaisemmin täällä.

Zinzinon testissä käytetään koululääketieteen kehittämää menetelmää, jossa veri imeytetään paperiin ja analysointi tehdään kaasukromatografilla. Vastaavaa testimenetelmää voidaan käyttää  niin sukupuolitautien, veren proteiinien, suolistobakteerien ja -virusten kuin pienten molekyylien, kuten vitamiinien ja rasvahappojen analysointiin. Aiheesta voi lukea tuhansia tutkimuksia PubMedistä. 

Näillä kahdella testimenetelmällä ei siis ole mitään muuta yhteistä kuin että molemmissa käsitellään kuivunutta verta.

Vitas As laboratorio

MOT ohjelmassa mainittiin, että Zinzinon testit tehdään Norjassa, mutta ei esitelty laboratoriota sen paremmin. Zinzinon BalanceTestit analysoi norjalainen Vitas AS, Oslon tiedepuistossa sijaitseva GMP-sertifioitu bioteknologiayritys. Heidät on valittu analysoimaan kuivaveritestillä myös yli 6000 ihmistä viisi vuotta kestävään EU-hankkeeseen, jossa tutkitaan Alzheimeria.

Vitaksen asiakkaisiin kuuluvat muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO, Oxfordin ja Cambridgen yliopistot sekä lukuisia lääkealan edustajia.

Yle MOT Zinzino

Zinzinon testitulokset

Zinzinon testissä mitataan yhtätoista eri rasvahappoa verestä. Testiraportissa on selkeästi  kerrottu kaikista näistä rasvahapoista erikseen, että kuinka suuri osuus niitä kutakin tulisi olla ja kuinka paljon niistä kutakin testattavalla on. Tämä on hyödyllistä tietoa jokaiselle, koska sen lisäksi että nähdään mahdollinen omega-3 puutos tai omega-6 ja omega-3 epätasapaino, niin samalla testillä nähdään esimerkiksi se, jos ihminen saa liikaa tai liian vähän jotain muita rasvoja. Testistä saa siis arvokasta tietoa, josta on hyötyä kaikille vaikkei Zinzinon BalanceOilia tarvitsikaan.

Näistä 11 rasvahaposta koostetaan sitten 6 kuvassa näkyvää arvoa lisätiedoksi kuluttajalle. Ne on nimetty helpommin ymmärrettävillä nimillä ja niistä yksi on ohjelmassa mainittu mielenlujuusindeksi. Ohjelmassa esiintynyt Juhani Knuuti oli täysin oikeassa sanoessaan indeksin olevan keksitty. Se on keksitty, jotta se on tavalliselle kuluttajalle helpompi ymmärtää. Tämä indeksi kertoo siis omega-6 (AA) ja omega-3 (EPA+DHA) suhteesta kehossa. Tämä on tärkeää siksi, että riittävä DHA saanti vaikuttaa optimaaliseen aivojen toimintaan.

Normaalin kuluttajan on helpompi katsoa Zinzinon testistä onko tämä arvo vihreällä, keltaisella vai punaisella ja siten ymmärtää, miten se vaikuttaa hänen aivojensa optimaaliseen toimintaan, kuin itse laskea noiden kolmen rasvahapon suhde ja sitten etsiä EFSAn (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) tietokannasta DHA:han liittyvät hyväksytyt terveysväittämät.

Kaikki nämä kuusi alla näkyvää arvoa ovat siis johdettu mitatuista arvoista ja ne on luotu helpottamaan testien ymmärtämistä ja antamaan suuntaviivoja. Ne ovat tavalliselle kuluttajalle suuri etu ja osa yhtiön asiakaspalvelua. Omega-6/omega-3 -suhteesta löytyy myös runsaasti artikkeleita PubMedistä.

Yle MOT Zinzino 4

Lisäravinteiden käyttö

Yle MOT ohjelmassa haastateltiin useita asiantuntijoita ja saatiin erilaisia näkemyksiä lisäravinteiden tarpeesta sekä mahdollisista haitoista. On todella hyvä asia, että tästä puhutaan ja on tärkeää varmistaa, että omassa käytössä olevat tuotteet ovat turvallisia ja että niitä käytetään ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi omega-3 lisäravinteita on turvallista EFSAn tutkimuksen mukaan käyttää 5 gramman päiväannokseen asti. Samassa tutkimuksessa todettiin, että terveysväittämiä positiivisista hyödyistä verenpaineeseen ja kolesterolitasoihin saa käyttää kun päiväannos on 2-4 grammaa omega-3 rasvahappoja päivässä.

On siis tärkeää osata kysyä lisäravinteiden suosittelijalta, mihin tuotteen toiminta ja mahdolliset terveysväittämät perustuvat. Esimerkiksi Zinzinon tuotteilla on kaiken kaikkiaan 440 EU:n hyväksymää terveysväittämää, joita tuotteiden markkinoinnissa voidaan lain mukaan käyttää.

Toinen tärkeä asia on tuotteiden alkuperä. Yle MOT ohjelmassa kuultiin hurjia tarinoita lisäravinteista, joiden sisältö ei ollut sitä mitä kerrottiin ja tuotanto oli selvästi huonoissa käsissä. Zinzinon tuotteet tehdään pääosin Norjassa, Faun Pharman tehtaalla sekä osittain Islannissa Lysin tehtaalla. Molemmat ovat todella korkealaatuisia Pohjoismaalaisia tuotantolaitoksia, joilla on paljon tunnettuja asiakkaita sekä runsaasti laatuun liittyviä sertifikaatteja.

Keskustelua oli myös siitä, riittääkö tavallinen ruoka. Asiantuntijan mukaan esimerkiksi omega-3 saannin saamiseksi tulee syödä kalaa 2-3 kertaa viikossa. Tähän kuitenkin vaikuttaa myös kalan laatu ja määrä. Zinzinon testi on helppo tapa varmistaa, että onko oma ruokavalio kunnossa. Yhtiö onkin halunnut panostaa tähän asiaan ja siksi yhtiöllä on käytössään rahat takaisin -takuu. Noin viidellä prosentilla testatuista omega-6/omega-3 tasapaino on alle 3:1, joka on optimaalinen tilanne. Jos testattava kuuluu tähän ryhmään, niin tällöin yhtiö palauttaa rahat tehdystä tilauksesta ja henkilö saa testin ilmaiseksi. Eli Zinzinolle ei tarvitse maksaa tuotteesta, jota ei tarvitse ja yhtiö vielä tarjoaa testin ihmiselle.

Zinzino BalanceOil

Yle MOT ohjelmassa toimittaja teki Zinzinon Balance-testin ja kävi läpi tuotteiden hintoja, mutta ei ilmeisesti kokeillut tuotteita laisinkaan. Tämä on sinällään harmillista, koska olisi ollut mielenkiintoista kuulla hänen kokemuksiaan eri yhtiöiden tuotteista. Asiakkaiden kokemuksia Zinzinon BalanceOilista voit lukea täältä ja tuotteiden tarkat hinnat näet täältä.

Ohjelmassa myös keskusteltiin runsaasti tutkimuksista ja siitä onko sellaisia tehty. On varmasti paljon tuotteita, joita ei ole testattu, koska kuten ohjelmassa todettiin, sellaista ei lisäravinteille vaadita. BalanceOil on kuitenkin ollut käytössä esimerkiksi tutkimuksessa, jossa todettiin omega-3 rasvahappojen tuovan hyvää vaikutusta verenpaineeseen.  Lisää voit lukea täältä ja täältä.

Lisäksi BalanceOilin avulla on tutkittu esimerkiksi urheilijoiden loukkaantumis- ja sairaspoissaolojen vähentämistä Norjassa. Sieltäkin tulokset olivat erittäin positiivisia.

Voit katsoa tuotteesta suomenkielisen esittelyvideon täältä: http://www.zinzino.tv/videos/1c9addb41918e9c494/balance-presentation-movie-fi

Aiheesta muualla

Aihe on todella laaja ja siksi on ymmärrettävää, että Yle MOT ohjelmassa ei voitu käsitellä minkään yhtiön konseptia kovin syvällisesti. Tämän blogin avulla halusimme tuoda hieman lisäarvoa tärkeän ohjelman jatkoksi.

Alla linkkejä, joissa mielenkiintoista luettavaa aiheesta.

Aiheesta mediassa

Suomeksi

 

Englanniksi 

 

Blogeja

 

Tiede (englanniksi)

BalanceOil

Omega-3

Polyfenolit

Hyväksytyt terveysväittämät (Englanniksi) 

Linkki EU:n hyväksymiin ravitsemus- ja terveysväittämiin, European Food Safety Authority (EFSA)

 

Lue myös tämä:

Yle MOT Zinzino – Tiedoksianto ohjelman tekoa varten

Facebookgoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Yle MOT Zinzino – Tiedoksianto ohjelman tekoa varten

Tänään 9.4.2018 Yle julkaisi MOT ohjelman otsikolla ”Myytävänä hyvä terveys”. Zinzino sai kunnian olla yksi ohjelmaan haastateltavista yhtiöistä. Ohjelman voit katsoa tästä.

Ohjelmassa nähtävän haastattelun lisäksi yhtiö toimitti Yle MOT:n toimittajalle etukäteen tiedoksiannon, jossa kerrotaan tarkemmin tuotteiden ja testin taustasta sekä hyväksytyistä terveysväittämistä. Koska ohjelmassa aikaa oli rajallisesti, julkaisemme nyt Team Zinzino Finlandin blogissa tuon tiedoksiannon kaikkien saataville.  Tuotteiden filosofiasta voit lukea lisää myös täältä: https://www.zinzino.com/site/FI/fi-FI/page/Products/Product-Philosophy 

Yle MOT Zinzino

Yle MOT:n toimittajalle

1. Taustaa

Haluamme inspiroida muutosta ihmisten elämässä. Uskomme ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon sekä tasapainoiseen ruokavalioon ja elämäntyyliin.

1970-luvun puolivälissä Pohjoismaiden ministerineuvosto suositteli ihmisiä muuttamaan ravitsemuksensa laatua. Pohjoismainen ruokavalio oli muuttunut nopeasti viimeisten 30 vuoden aikana. Ensimmäinen neuvo oli vähentää suolan, sokerin ja rasvan käyttöä sekä tasapainottaa rasvahappojen saantia.

Rasvat jaetaan tyydyttyneisiin, kertatyydyttymättömiin (omega-9) ja monityydyttymättömiin (omega-6 ja omega-3) rasvahappoihin, joista kaikilla on erilainen vaikutus elintapoja kuvastaviin arvoihin, kuten veren kolesteroliin, veren omega-3-tasoon ja omega-6:3-rasvahappo- tasapainoon veressä.

BalanceOil vaikuttaa suorasti tai epäsuorasti kaikkiin näihin kolmeen arvoon.

1) On yleisesti tunnettua, että tyydyttynyt rasva nostaa kolesterolia, kun taas antioksidanttina toimivat oliivin polyfenolit, joita BalanceOil sisältää, ehkäisevät kolesterolin hapettumista. Hapettumisen ehkäiseminen on tärkeää sydänterveydelle.

2) Meren lähteistä saatavat omega-3-rasvahapot, niin kuin EPA ja DHA, ovat hyväksi sydänterveydelle.

Yhdysvaltain sydänliitto (AMA) päätti maaliskuussa 2017, 15 vuoden tutkimusten jälkeen, suositella meren lähteistä saatavia omega-3-lisäravinteita (EPA ja DHA) ihmisille, jotka ovat aiemmin kärsineet sydän- ja verisuonisairauksista. Yhdysvaltain sydänliiton suositus ei perustu yksittäiselle tutkimukselle, vaan useille pätevien tutkimusryhmien tuloksille. BalanceOilin päivittäinen, suositusten mukainen käyttö edesauttaa toivotun omega-3-rasvahappojen määrän saantia.

Myös Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt lukuisia terveysväitteitä EPA:n ja DHA:n myönteisistä vaikutuksista, mukaan lukien sydänterveyttä parantavia ja aivojen kehittymistä tukevia vaikutuksia.

3) Pohjoismaiset ravitsemussuositukset suosittelivat vuonna 2004, että monityydyttymättömien omega-3- ja omega-6-rasvahappojen osuuden kokonaisenergiansaannista pitäisi olla vähintään 3%, ja vähintään 0,5% pitäisi tulla omega-3-rasvahapoista. Suositeltu omega-6:3-tasapaino pohjoismaisessa ruokavaliossa vuonna 2004 oli näin ollen (3%-0,5%) / 0,5% = 5:1. Raskaana oleville ja imettäville suositukset olivat (5%-1%) / 1% = 4:1. BalanceOil edesauttaa tämän tasapainon saavuttamista.

Merkittävä ero vuoden 2004 ja vuonna 2012 uusittujen suositusten välillä on se, että monityydyttymättömien rasvahappojen (omega-6 ja omega-3) suositeltu energiansaanti on noussut vähintään 3-5%:sta 5-10%:iin. Monityydyttymättömien rasvahappojen merkittävimmät lähteet ruokavaliosta ovat linolihappo (LA, omega-6), alfalinoleenihappo (ALA, omega-3) ja meren lähteistä saatavat omega-3-rasvahapot EPA, DPA ja DHA. Näitä äärettömän tärkeitä rasvahappoja voi ruokavaliosta saada rasvaisesta kalasta, pähkinöistä, siemenistä ja ravintolisistä.

Vuodesta 1975 lähtien Pohjoismaiden ministerineuvosto on painottanut, että rasvojen saannin eri rasvahapporyhmistä tulisi olla kaikilla tasapainossa. Kuitenkin ilman yksinkertaisia mittausvälineitä on lähes mahdotonta ottaa vastuu omasta rasvahappoprofiilistaan.

2. Mittaustapa

Zinzinon BalanceTestin perusta ja siihen liittyvä rasvahappoanalyysi kehitettiin Milanon yliopistossa ja on Claudio Gallin vuonna 2004 julkaisema. Analyysit ja veren rasvahappojen, verinesteen ja verisolujen seinämien välinen vuorovaikutus selitetään hyvin alkuperäisissä julkaisuissa.

Tätä kuivaveritestausmenetelmää (Dry Blood Spot, DBS), muiden muassa, käyttivät Milanon yliopistossa varhaisessa vaiheessa professorit Bruno Berra ja Angela M. Rizzo, jotka molemmat kävivät menetelmän kouluttamiseen liittyen Norjassa toukokuussa 2008.

Kuivaveritestausmenetelmää on nykyaikaistettu sen kehittämisen jälkeen, ja se on nykyisin käytössä useissa laboratorioissa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Intiassa. Menetelmää käytetään niin sukupuolitautien, veren proteiinien, suolistobakteerien ja virusten kuin pienten molekyylien, kuten vitamiinien ja kaikkien rasvahappojen analysointiin.

Zinzinon BalanceTestit analysoi norjalainen Vitas AS, Oslon tiedepuistossa sijaitseva GMP-sertifioitu bioteknologiayritys.

Kuivaveritestausmenetelmällä voidaan osoittaa muutokset veren rasvahappoprofiilissa, kun ruokavalion koostumus muuttuu, myös käytettäessä lisäravinteita, niin kuin BalanceOilia. Tähän tarkoitukseen menetelmää käyttävät sekä tutkimusryhmät ja -organisaatiot että isot monikansalliset yritykset.

Zinzinon BalanceTestissä veren omega-6:3-tasapaino lasketaan omega-6-rasvahappoihin kuuluvan arakidonihapon (AA) ja omega-3-rasvahappoihin kuuluvan EPA:n suhdelukuna. Kyseiset rasvahapot on valittu osittain siksi, että ne heijastavat muutoksia ruokavaliossa ja osittain tärkeän roolinsa perusteella, kun välttämättömät rasvahapot kehossa muuttuvat.

3. Omega-6:3-tasapaino

Meidän geenimme muotoutuivat satoja tuhansia vuosia sitten ollessamme metsästäjä-keräilijöitä, jolloin saimme monityydyttymättömiä omega-6- ja omega-3-rasvahappoja tasapuolisesti suhdelukujen 1:1 ja 2:1 välillä. Tuhansien nykypäivän pohjoismaista ruokavaliota noudattavien, omega-3-tuotteita käyttämättömien ihmisten kuivaveritestien keskiarvo liikkuu suhdelukujen 10:1 ja 12:1 välillä.

Tämä omega-6-rasvahappojen räjähdysmäinen kasvu alkoi 1950-luvun jälkeen samanaikaisesti tyydyttyneiden rasvojen, suolan ja sokerin käytön yleistymisen kanssa teollisten ruokatuotteiden raaka-aineina. Nykypäivän ihmisillä on käden ulottuvilla modernia, maistuvaa ruokaa kohtuuhintaan, mutta todellisuudessa makuelämys on usein kytköksissä suuriin määriin sokeria, suolaa, tyydyttyneitä rasvoja ja monityydyttymättömiä omega-6-rasvoja. Toisin sanoen, nykypäivän ruoka ja yleiset terveysohjeet eivät aina toimi.

Omega-6-rasvahappojen lähteinä Pohjoismaissa on nykyisin pääosin viljatuotteet ja kasviöljyt, jotka sisältävät suuria määriä linolihappoa (LA), niin kuin myös tuotantoeläinten liha, joka sisältää arakidonihappoa (AA).

Lukuisten tutkimusten mukaan suotuisia terveysvaikutuksia saavutetaan kaikissa ikäryhmissä omega-6:3-tasapainon korjaantuessa tasoille, jotka meillä oli, kun geenimme muotoutuivat. Siksi Zinzinon tavoitteena on auttaa saavuttamaan suotuisa rasvahappotasapaino riittävän yksinkertaisella tavalla – jopa niin, ettei muita merkittäviä muutoksia päivittäisessä ruokavaliossa välttämättä tarvita. Tämän vuoksi olemme luoneet ratkaisun, joka tukee terveysviranomaisten suosituksia sen suhteen, että saisimme ruokavaliosta suhteellisesti enemmän monityydyttymättömiä rasvoja ja samanaikaisesti saavuttaisimme suotuisan omega-6:3 tasapainon.

4. BalanceOil

Ratkaisumme on BalanceOil, ravintolisä, jossa on tasapainoinen sisältö aktiivisia ainesosia: omega-3-rasvahappoa (EPA ja DHA), oleiinihappoa (omega-9), antioksidantteja (oliivin polyfenoleita) ja E- ja D-vitamiinia.

Päivittäisestä 15 ml annoksesta BalanceOilia saa 2,5 grammaa omega-3-rasvahappoja (EPAa ja DHA:ta). Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan tämä päivittäinen annostus imeytyy kehoon (hyötyosuus) ja auttaa laskemaan omega-6:3-suhdetta veressä.

BalanceOil eroaa perinteisistä omega-3-tuotteista korkealla oleiinihappopitoisuudellaan. Päivittäisestä 15 ml annostuksesta saa 5,5 grammaa oleiinihappoa (omega-9). Oleiinihappo tulee oliivista ja on BalanceOilin päärasvahappo. Se auttaa laskemaan omega-6-rasvahappo arakidonihapon määrää veressä ja siten tasapainottaa omega-6:3-suhdetta.

Tuhannet testit osoittavat, että BalanceOilin päivittäinen 2-3 gramman annostus omega-3-rasvahappoja ja 5-6 grammaa oleiinihappoa (15-20 ml päivittäin) nostavat omega-3-tasoja veressä noin 8%:iin ja vastaavasti laskee omega-6:3-tasapainoa veressä 3:1-suhteeseen tai alle. Tämä tapahtuu käyttämällä ainoastaan BalanceOil-ravintolisää, muuttamatta jokapäiväistä, isoja määriä omega-6-rasvahappoja kuten linolihappoa (LA) ja arakidonihappoa (AA) sisältävää ruokavaliota.

Norjalaista jalkapallojoukkuetta, sekä mies- että naispelaajia, koskeva tutkimus osoitti, että yksittäiset pelaajat, joilla oli erityisen korkeat omega-6:3-suhdeluvut veressä (> 20:1) saavuttivat koko joukkueen keskiarvoa alemmat arvot (3:1) muuttamatta päivittäistä ruokavaliotaan.

5. BalanceOil on turvallista ruokaa

Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat monityydyttymättömien rasvojen saannin lisäämistä. Suurin huolenaihe monityydyttymättömien rasvojen saannin nousussa väestön keskuudessa on rasvan hapettumisen (härskiintymisen) kohonnut riski kehossa, mikä voi altistaa sairauksille. Eräässä EU-projektissa tutkittiin BalanceOilin saantia ruoan osana (jogurtissa) kymmenen viikon ajan ilman mitään viitteitä rasvan hapettumisen lisääntymisestä veressä verrattuna lähtötilanteeseen ja kontrolliryhmään, joka söi jogurttia ilman monityydyttymätöntä rasvaa (placebo).

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) mukaan terveiden lasten ja aikuisten on turvallista syödä omega-3-rasvahappoja (EPAa ja DHA:ta) viiteen grammaan asti päivittäin. Näissä rajoissa ei myöskään ole kohonnutta riskiä äkillisiin verenvuototapauksiin tai komplikaatioihin edes niillä ihmisillä, joilla on suuri verenvuodon riski ja jotka käyttävät verenohentajia asetyylisalisyylihappovalmisteita tai antikoagulantteja. Päivittäinen annostus BalanceOilia sisältää 2-3 grammaa omega-3-rasvahappoja (EPAa ja DHA:ta).

E-vitamiinin lisäksi 20 ml annoksesta BalanceOilia saa 5 mg oliivien polyfenoleita, mitkä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) mukaan suojaavat veren kolesterolia hapettumiselta. Hapettumisen välttäminen on erityisen tärkeää sydänterveyden kannalta, koska huonon kolesterolin hapettuminen osaltaan lisää huonoa kolesterolia.

6. BalanceOil laskee verenpainetta

Julkaistut tulokset osoittavat, että puolikas päiväannos BalanceOilia ruoan osana vähensi verenpainetta 7 mmHg verrattuna placeboon. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) mukaan päivittäinen 3 gramman omega-3-annostus (EPA ja DHA), saman verran kuin 20 ml BalanceOilia sisältää, voi normalisoida verenpainetta. Vuonna 2015 julkaistu tutkimusartikkeli, joka pohjautui 123 tutkimukseen yhteensä 613 815 osallistujalla, tuli siihen johtopäätökseen, että jos verenpaine laskee 10 mmHg, riski kaikkiin sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumiseen vähenee 13%.

Tutkimuksia aiheesta:

BALANCEOIL

OMEGA-3

POLYFENOLIT

HYVÄKSYTYT TERVEYSVÄITTÄMÄT (ENGLANNIKSI) 

Linkki EU:n hyväksymiin ravitsemus- ja terveysväittämiin, European Food Safety Authority (EFSA)

Lue myös tämä:

Yle MOT Zinzino – Mitä kaikkea ohjelmassa ei ehditty kertoa

Facebookgoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Zinzinon viranomaistutkinta on päättynyt

Zinzinon viranomaistutkinta on päättynyt ja yhtiön toiminta on todettu Suomen lakien ja asetusten mukaiseksi. Näin 2013 syksyllä alkanut prosessi on saatu päätökseen. Toimitusjohtaja Dag Pettersen on julkaissut aiheesta tiedotteen:

Zinzinon toimintaa koskeva poliisitutkinta on päättynyt. Suomen viranomaiset ovat todenneet, että Zinzino toimii Suomen lakien ja asetusten mukaisesti.

2013 lokakuussa Suomen arpajaishallinnon silloinen päällikkö teki poliisille tutkintapyynnön koskien Zinzinon epäiltyä rahankeräyslain rikkomista. Kommentoin asiaa silloin kirjeelläni, joka löytyy täältä: https://www.zinzino.com/wp-content/uploads/2013/10/Kirje-suomalaisille-Partnereille.pdf

Suoramyyntialan yritysten toiminta on usein suurennuslasin alla. On siis mielestäni hyvä, että viranomaiset valvovat toimialaa aktiivisesti, jotta kuluttajat ja yrittäjät voivat luottaa toimialan yrityksiin ja laittomasti toimivat yritykset voidaan karsia alalta pois.

Haluan antaa tunnustusta Suomen viranomaisille toiminnastaan. Vaikka aikaa onkin kulunut liki kolme vuotta, toiminta on ollut ammattimaista ja keskusteluja ja tutkimusta on käyty koko ajan hyvässä hengessä.

Haluan myös kiittää niitä Zinzinon partnereita, jotka ovat koko tämän ajan toimineet kanssamme ja uskoneet yhtiöön. Tiedän myös, että monet ovat seuranneet yrityksemme toimintaa vierestä ja että osa on odotuttanut asiakkaaksi tai partneriksi ryhtymistä keskeneräisen tutkinnan vuoksi.

Jatkamme edelleen suunnitelmiemme mukaisesti tavoitettamme kohden ja pyrimme saavuttamaan miljoonan asiakkaan rajapyykin vuoteen 2020 mennessä. Suomi on tällä hetkellä toiseksi suurin markkina-alueemme ja siksi tärkeä maa myös pitkän tähtäimen tavoitteitamme ajatellen.

Näiden iloisten uutisten myötä haluan toivottaa kaikille yrityksemme asiakkaille, partnereille sekä heidän läheisilleen erinomaista loppukesää ja toivotan myös tervetulleeksi seuraavalle Suomen partnereiden järjestämälle koulutukselle 3.9.2016 Turun Logomoon.

Dag Pettersen
Zinzinon toimitusjohtaja
Facebookgoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Onko suoramyynti todellista menestystä vai liioiteltuja lupauksia?

Suoramyyntialalla toimivia on silloin tällöin moitittu liiallisten lupausten antamisesta toiminnassa menestymisen suhteen.

Silmiini osui artikkeli, joka käsitteli tätä aihetta ja mielestäni tämä on hyvä nostaa esille ihan koulutuksellisen aspektin vuoksi. Artikkelissa henkilö oli kutsuttu esittelyyn, jossa tuote-esittelyn jälkeen oli tarjottu mahdollisuutta myös aloittaa toiminta yrityksen edustajana. Tässä vaiheessa kuulijan mukaan lupaukset alkoivat kasvaa villeiksi. Luvattiin, että voisi “tienata yli kymppitonnin kuussa tekemättä juuri mitään.”

On vaikea arvioida, minkä verran kirjoituksessa oli käytetty värikynää, mutta kuvitellaan juuri koulutuksellisuuden takia, että se meni juuri kuten oli kirjoitettu.
Jos esittelijä käyttäisi tällaista kieltä, hän ensinnäkin syyllistyisi sopimusrikkomukseen. Kaikkien suoramyyntialan yhtiöiden sopimusehdoissa kielletään kaikenlaisten tulolupausten antaminen. Tähän on selkeä syy: suoramyyntiliiketoiminnassa ansainta perustuu tuloksen tekemiseen, ei työsuoritukseen, kuten on useimmiten normaali palkkatyössä. Tämä on merkittävä asia, joka tulee aina muistaa kun puhutaan taloudellisesta menestyksestä yritystoiminnassa. Tuloksen tekoon taas vaikuttaa erittäin moni asia, kuten yhtiöiden vastuuvapauslausekkeissakin todetaan: edustajan liiketoimintataidot, henkilökohtainen kunnianhimo, ajankäytön määrä, sitoutuneisuus, aktiivisuus, tuen määrä organisaatiossa, kokonaismyyntivolyymi sekä maantieteellinen sijainti. Nämä ovat muuttujia, joista jokainen yksinäänkin vaikuttaa tuloksen tekemiseen.

Toinen huomio on, että käyttämällä epärealistisen kuuloisia lupauksia, esittelijä menettää uskottavuutensa kokonaan. Suoramyyntiliiketoiminta ei ole mikään lotto eikä perustu mihinkään epämääräisiin todennäköisyyksiin ja normaali älyllä varustettu ihminen ymmärtää tämän. Siksi tällaisten lupausten antaminen ei ole pelkästään sääntöjen vastaista, vaan myös hölmöä ja niitä käyttämällä menettää potentiaalisenkin ehdokkaan kiinnostuksen. Olisi toki kiva uskoa, että tässä on nyt nopea tieni rikkauksiin ja voin vihdoin lopettaa etsimisen, mutta kun se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä myös on sitä.

On kuitenkin totta, että suoramyyntialalla voi tienata yli ”kymppitonnin kuussa” tai enemmänkin, mutta reilun 14 vuoden kokemukseni myötä en ole koskaan törmännyt henkilöön, joka olisi päässyt tällaiseen tilanteeseen ”tekemättä juuri mitään”. Päinvastoin, saavuttakseen tuollaisen tilanteen, on pitänyt tehdä päämäärätietoisesti töitä vuosia, yleensä minimissään 3-5 vuotta, jolloin kyseessä on lopulta ollut yleensä päätoimi ja panostus kymmeniä tunteja viikossa. Suoramyynti on yritystoimintaa siinä missä mikä tahansa muukin ja siinä on täysin samat lainalaisuudet menestymiseen. On tärkeää esitellä palkkiojärjestelmä sekä sen luoma potentiaali, koska vain niiden myötä kuulija pystyy luomaan mielikuvan, minkätasoisesta toiminnasta on kyse pidemmällä aikavälillä. Kuitenkin, mikäli käyttää esimerkkejä jo menestyneistä, pitää muistaa kertoa asia realistisesti: kuinka kauan ko. tilanteeseen pääseminen on ottanut aikaa, mikä on ollut henkilön pohjakokemus alalta sekä paljonko toimintaan on käytetty aikaa viikko- ja kuukausitasolla. Näin asiat osaa laittaa oikeaan perspektiiviin.
Suurimmalle osalle suoramyynti on lisätuloa päätulolähteensä ohella ja harvempi rakentaa toiminnasta kokopäivätoimisen liiketoiminnan. Se on kuitenkin käytännössä jokaiselle mahdollista ja siksi se tulee mielestäni myös esittää niin.

Suurin osa suoramyyntialan edustajista toimii kuten pitääkin, eettisesti oikein, yrityksen ohjeistuksia ja materiaaleja noudattaen ja ”jalat maassa”. Mutta kuten mille tahansa toimialalle tai organisaatioon, myös suoramyynnin pariin eksyy toisinaan onnenonkijoita, jotka hakevat pikavoittoja ja ovat niiden eteen valmiita laskemaan rimaa alaspäin. Tai eivät välttämättä edes tiedä tekevänsä näin.

Muistan omasta nuoruudestani, kun otin itse ensiaskelia suoramyyntialan yrittäjänä, että menestystarinoista oli kiva puhua ja niiden avulla pystyi kasvattamaan uskottavuutta liikeideaa kohtaan. Vaikka tarinat olivatkin tosia, niillä herkästi muodosti liian ruusuisen kuvan toiminnasta. Lopputulos oli, että moni aloitti (nopean) menestymisen toivossa, mutta huomasikin, että edes hyvään alkuun pääseminen vaatii kovaa työtä, opiskelua ja aikaa. Sama kuin lähtisi juoksemaan marathonia sillä mielikuvalla, että kyseessä on 100 metrin sprintti. Tulee pian negatiivinen yllätys. Silloin huomasin, että pitää alkaa noudattamaan ohjetta “alimyy ja ylitoimita”. Tällöin harvempi aloittaa, mutta ne jotka aloittavat, tekevät sen realististen odotusten pohjalta. Mutta kuten todettu, kaikki eivät noudata tällaisia ohjeita esittelyissään ja kaikkia on myös mahdoton valvoa.

Toinen artikkelista esiin noussut huomio on rekrytoinnin aggressiivisuus. Ihmisten mielipiteitä tulisi aina kunnioittaa ja antaa jokaiselle aikaa miettiä päätöstään. Mikäli myyntipuheeseen kuuluu, että ”tänään saat jotain, mitä huomenna ei enää ole”, kannattaa sanoa kohteliaasti ei kiitos. Tekstistä oli helppo huomata se, että on ollut tarkoitus pyrkiä rekrytoimaan uusi edustaja siltä istumalta. Tässä ei ole mielestäni mitään järkeä, ellei sitten esittelyssä ole henkilö, joka todella itse haluaa aloittaa ensimmäisen esittelyn pohjalta ja esimerkiksi yritystoiminta on jo ennestään tuttua. Pääsääntöisesti on kuitenkin hyvä tavata 2-3 kertaa ennen kuin aloittaa ja osallistua edes yhteen yrityksen koulutukseen, joka yleensä on vieraalle maksutonta. Tällöin ei tee päätöstä hetken fiiliksen pohjalta vaan on ehtinyt puntaroida asiaa riittävästi. Jälleen, harvempi aloittaa, mutta aloittavat ovat keskimäärin enemmän tosissaan, mikä on parempi asia kaikille.

Kolmas esiin noussut seikka oli se, että kirjoittaja mainitsi ymmärtäneensä esiteltyjen tuotteiden hyödyt, mutta ei halunnut alkaa myymään niitä eteenpäin eli häntä ei kiinnostanut alkaa toimimaan yrityksen edustajana. Itse voisin tämän perusteella kuvitella, että henkilö olisi siis voinut olla tyytyväinen asiakas, mikäli esittelyssä olisi toimittu fiksusti. Kun tilanne oli kuitenkin koettu painostavaksi ja epämiellyttäväksi, myös asiakasvaihtoehto on luonnollisesti tuntunut huonolta vaihtoehdolta. Täysin ymmärrettävää.
Tässä tilanteessa toimii mielestäni yksinkertainen kysymys: ”Nyt kun olet kuullut tuotteista, kiinnostaisiko sinua kuulla myös miten tällä voisi ansaita?”
Jos vastaus on “ei”, kannattaa keskittyä asiakasvaihtoehtoon. Jos vastaus on “kyllä” tai “miksei”, voi pitää esittelyn neutraalisti ja tämän jälkeen kysyä mitä siitä on mieltä ja jatkaa tämän pohjalta. Kaikkien ei tarvitse, eikä kuulukaan olla edustajia. Suoramyyntiliiketoiminta on juuri tuotteiden myymistä kuluttajille ja suurimman osan liikevaihdosta tulisi muodostua juuri ”organisaation ulkopuolisten” asiakkaiden kulutuksesta. Tämä tarkoittaa, että tuotteiden käyttäjä on nimenomaan rekisteröity asiakas- eikä edustajastatuksella. Lisäksi kannattaa muistaa, että monet menestyneet edustajat ovat aloittaneet puhtaasti tuotteiden käyttäjinä ja kun ovat saaneet ajan saatossa positiivisia kokemuksia, ovat päättäneet päivittää itsensä edustajaksi. Tällainen henkilö on yleensä toiminnassa vahva, sillä on jo saatu omakohtaista tuotekokemusta.

Neljäs huomio koskee henkilön hyväntahtoisuuteen vetoamista ja jopa syyllistämistä siitä, että ei aloita edustajana. Nämä ovat mielestäni niitä karkeimpia rimanalituksia ja kertovat tällaisen esittelijän etiikan ja ammattitaidon puutteesta. Harkintakyky on siis pettänyt, mikä viimeistään on saanut kuulijan ymmärrettävästi entistä skeptisemmäksi, jopa vihaiseksi. Kaiken kaikkiaan hyvä osoitus, miten ei kuulu toimia.

On hyvä muistaa, että jokainen edustaja on tuotteidensa, yrityksensä ja koko toimialan kävelevä käyntikortti. Tämä pitää pitää mielessä kaikessa toiminnassa. Esimerkin tapaiset tapaukset ovat onneksi yleensä marginaalisia, mutta ymmärrettävästi saavat herkästi palstatilaa ja jokainen tällainen ylilyönti on tietysti liikaa ja turha. Tosin on vaikea sanoa, olisiko erinomaisen esittelyn kuultuaan kirjoitettu suoramyyntiä ylistävä artikkeli. Tunnetusti “hyvä kello kauas kantaa, paha vielä kauemmas”, mutta tämä aihe onkin asia erikseen. Toinen juttu on se, että mielestäni on hieman kyseenalaista kirjoittaa vahvoja yleistyksiä yhden kokemuksen perusteella. Sama kuin kävisi ison ravintolaketjun ravintolassa ja yhden huonon palvelukokemuksen myötä lyttäisi koko ketjun, puhumattakaan koko ravintolatoimialasta. Mistä tahansa asiasta olisi hyvä hankkia laajempaa kokemusta ennen yleistävien mielipiteiden muodostamista.

Joka tapauksessa hyvä paikka ottaa opiksi ja kehittää toimintaamme ja kenties tarkastella hieman kriittisemmin, minkälaisia ihmisiä tiimiinsä ottaa, miten heitä kouluttaa ja muistaa valvoa tiiminsä edustajien toimintaa. Suoramyynnistä voi tulla valtavirtaa vain kuin tällaisia tapauksia saadaan kitketyksi pois. Suoramyynti on parhaimmillaan erittäin upea toimiala, mutta me ihmiset tarvitsemme vielä kehitystä. Onneksi olemme nousujohteisella tiellä.

Manu Rekola
Suoramyyntiyrittäjä

Facebookgoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Minkälaiset ihmiset tekevät verkostomarkkinointia?

Minkälaiset ihmiset tekevät verkostomarkkinointia?

Kahdeksan kuukauden kokemuksen perusteella voisin sanoa, että monenlaiset, tavalliset, sydämelliset ihmiset. Opiskelijat, äitiyslomalaiset, yrittäjät, julkisen sektorin työntekijät, pörssiyhtiön työntekijät, eläkeläiset. Eli koko kirjo suomen kansasta. Olen tutustunut aivan ihaniin ja positiivisiin ihmisiin, jotka eivät havittele verkostomarkkinoinnilla isoja tuloja, eikä niitä ole heille luvattu. Monille se muutama satanen kuussa on upea lisä hoitorahan tai pienen eläkkeen päälle. Jotkut haluavat enemmän ja tekevät sen eteen enemmän töitä. Kaikki joihin olen tutustunut ovat täysjärkisiä ihmisiä, jotka haluavat parantaa perheidensä elämänaatua ja ylläpitää mukavia sosiaalisia suhteita sekä kehittää itseään. Tähän kaikkeen on verkostomarkkinointi Zinzinossa heille tarjonnut työkaluja.

Jotkut ihmettelevät minkälaisen työtaustan omaavat ihmiset haluavat tehdä suoramyyntiä. Tai oikeastaan Suomessa jotkut ihmettelevät. Monissa muissa maissa tämä on luonnollinen ja normaali työ siinä missä muukin yrittäjyys. On sairaanhoitajia, poliiseja, kotiäitejä, personal trainereita, urheilijoita, kauneus- ja hyvinvointialan yrittäjiä, ministeriöiden työntekijöitä, kansainvälisen pörssiyhtiön työntekijöitä johtotasolle asti, toimitusjohtajia, sisustussuunnittelijoita, opiskelijoita ja eläkeläisiä. Tämän työn parissa sivutuloja ansaitsee tuhannet suomalaiset, joten kirjo on laaja. Moni haluaa turvaa tulevaisuuden varalle hankkimalla tuloja myös toisesta tulolähteestä päätyönsä lisäksi. Joillekin verkostomarkkinointi on päätyö ja hyvä niin, koska he pystyvät auttamaan muita tehokkaasti. Itselleni tämä mahdollistaa tulevaisuudessa sen, että pystyn olemaan kotona lasten mennessä kouluun ja tullessa koulusta. Melko hyvä asia lasten kannalta.

Se mikä yhdistää ainakin meidän tiimissä on kiinnostus henkilökohtaiseen kasvuun ja itsensä kehittämiseen. Hyvinvointi on luonnollisesti kaikille tärkeä asia, koska Balance-tuotteet liittyvät terveyteen ja hyvinvointiin. Kannustava ilmapiiri ja toisten onnistumisista iloitseminen näkyy kaikkialla. Tämä on tiimityötä ja toimiakseen tiimin pitää sopia yhteen. Siksi monilla onkin tiimissä rakkaita ystäviä ja perheenjäseniä sekä samalla oma verkosto laajenee. Ei tämä työ tietenkään kaikille sovi, mutta joillekin tämä tarjoaa todella paljon mahdollisuuksia. Olen sen konkreettisesti omin silmin nyt nähnyt ja ylpeänä olen mukana tällä matkalla.

On ihana nähdä miten Balance-tuotteet tuovat avun asiakkaillemme ja asiakaspysyvyys onkin huippuluokkaa. On hienoa olla mukana verkostomarkkinointiyrityksessä, joka perustuu asiakashankintaan. Liikevaihdosta yli 70% tulee organsiaation ulkopuolisista asiakkaista. Ja uusien maiden avautuessa prosenttiluku vain kasvaa. Tässä pääsee tekemään halutessaan riskittömästi kansainvälistä liiketoimintaa ja ainakin meidän upea tiimi tähtää siihen.

Kirjoittaja:

Monialayrittäjä

Heidi Ekhokm-Talas

Facebookgoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Zinzino BalanceTest kuivaveritesti

Zinzinon Balance-tuotteet on kehitetty korjaamaan ihmisten omega-6- ja omega-3-rasvahappojen vääristynyttä suhdetta. Tämän suhteen tulisi nykytutkimusten mukaan olla alle 3:1, mutta se on tällä hetkellä pohjoismaalaisilla keskimäärin 12:1, Koko Euroopassa 15:1 ja Yhdysvalloissa 20:1.

Liian korkea määrä omega-6-rasvahappoa verrattuna omega-3:een saattaa aiheuttaa kroonista matala-asteista tulehdusta, mikä taas saattaa mm. kasvattaa riskiä tulehdusperäisten sairausten syntyyn. Näin toteaa yksi tunnetuimmista rasvahappoja tutkivista tiedemiehistä, tri Artemis P. Simopoulos. Vielä 1960-luvulla tämä suhde on ollut pohjoismaalaisilla 4:1, joten kahden sukupolven aikana rasvahappotasapaino on muuttunut voimakkaasti.

Zinzinon Balance-konseptin yksi keskeinen osa on kuivaveritesti (eng. dried blood spot), jonka avulla voidaan mitata veren eri rasvahappojen pitoisuus ja keskinäinen suhde ja näiden tulosten perusteella voidaan määrittää eri ruokavalioon ja terveyteen liittyviä tekijöitä.

 

Test

Kuivaveritestimenetelmää on käytetty jo 1960-luvulta lähtien ja sitä käytetään nykyään maailmanlaajuisesti muun muassa vastasyntyneiden lasten harvinaisten aineenvaihduntasairauksien seulonnassa. Kuivaveritestin etuja ovat muun muassa näytteessä tarvittavan veren määrän vähyys verrattuna perinteiseen verinäytteeseen, helppo näytteen otto sekä vaivattomampi kuljetus ja säilöntä.

Zinzino BalanceTest on kehitetty norjalaisen BioActive Foods AS:n toimesta yhdessä Milanon ja Trondheimin yliopistojen kanssa. BalanceTestiä käytettäessä asiakas tekee testipakettiin kuuluvalla automaattisella lansettilaitteella pienen reiän sormen päähän ja ottaa näytteenottopaperille ohjeen mukaisen määrän verta. Näytepaperi suljetaan ilmatiiviiseen alumiinipussiin ja lähetetään kirjepostitse Norjaan Vitas AS:n laboratorioon.

Kuvaus testaus/analysointiprosessista:

Prosessi

Vitas AS on vuonna 1994 perustettu yksityinen laboratorio, joka on erikoistunut korkeatasoiseen kemialliseen laboratorioanalysointiin. Vitas on yksi nykyaikaisen kuivaverianalyysin edelläkävijöitä maailmassa analysoiden noin 5000 kuivaveritestiä kuukausittain asiakkaalleen, mm. Oslon ja Cambridgen yliopistoille. Yhtiön vuonna 2011 Osloon vaklmistunut uusi laboratorio on GMP-sertifioitu (GMP=Good Manufacturing Practise). Vitas AS oli toukokuuhun 2014 mennessä analysoinut yli 50000 rasvahappoprofiilia kuivaveritesteistä.

Vitas AS:n asiakkaita:

Vitas customers

Laboratoriossa näytettä säilytetään neljän celsius-asteen lämpötilassa ennen analysointia. Näytteen esikäsittelyn jälkeen analysointi suoritetaan kaasukromatografimassaspektrometrilaitteistolla, jolla mitataan näytteestä yhdentoista rasvahapon pitoisuus. Nämä edustavat n. 98% kaikista veren rasvahapoista.

 

Fatty Acid Profile

Tulokset ilmoitetaan kuutena arvona:

1. Ruokavalion muodostama suojaustaso tulehdustilaa vastaan (rasvahappoprofiilin arvo)
2. Omega-3:n määrä kaikista mitatuista rashavapoista (EPA+DHA)
3. Omega-6:n (AA) sekä omega-3:n (EPA+DHA) suhde
4. Arakidonihapon muodostumistehokkuus
5. Solukalvon juoksevuusindeksi
6. Hyvinvointi-indeksi (mental strenght index)

Saatuja tuloksia verrataan keskimääräiseen tulehdusta ehkäisevän ruokavalion mukaisiin tuloksiin.

 

Scores

Testijärjestelmä on anonyymi eli sen yhteydessä ei kerätä asiakkaan henkilö- tai yhteystietoja.
Asiakas voi halutessaan osallistua kansainväliseen tutkimukseen, jossa tilastoidaan tuloksia mm. kansallisuuden, iän, sukupuolen ja ruokavalion suhteen. Asiakkaalle jää testistä oma henkilökohtainen koodi, jolla tulokset voi lukea.

 

Scores_2

Testin analysoinnin jälkeen Vitas syöttää tulokset luettavaksi asiakkaan koodilla  www.zinzinotest.com -sivustolta tai asiakas voi tilata ne sähköpostitse rekisteröimällä sähköpostiosoitteensa ja testikoodin sivustolla.

Zinzino BalanceTestejä oli 22.12.2014 mennessä analysoitu 71656 kpl Pohjoismaissa, Baltian maissa, Puolassa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa asuvilta henkilöiltä. Tulosten perusteella henkilöllä, joka ei käytä kalaöljyä normaalin ruokavalion lisäksi, omega-6/omega-3-suhde on 12:1 (44694 hlöä). Henkilöllä, joka käyttää omega-3-valmistetta (13492 hlöä), suhde on 7:1. Henkilöllä, joka on käyttäny Balance-tuotteita ohjeen mukaisesti 120 vrk, suhde on 3,3:1 (13470 hlö).

 

Overall Scores(lähde: BioActive Foods AS Oslo, Norja)

Tässä kuvattua kuivaveritestiä ei pidä sekoittaa objektilasilta visuaalisesti analysoitavaan kuivaveritestiin. Tämän metodin tieteellisyydestä on kiistelty julkisuudessa (esim: http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/yliopisto-esittelee-kohutun-veritutkimuksen-tama-ei-ole-todellakaan-ole-tiedetta/1990266).

Tässä Suomen Bioanalyytikkoliitto ry:n puheenjohtajan Pipsa Allénin kommentti yllämainittuun artikkeliin liittyen:

Työskentelen myös itse arkityössäni laboratoriossa, jossa käytetään massaspektrometriaa rasvahappojen ja aminohappojen määrittämiseen veritäplästä, joka on otettu kapillaarinäytteenä spesifille paperille. Näytteen uuttaminen mitattavaan muotoon vaatii standardisoidut olosuhteet sekä sisäiset standardit ja kontrollit. Määritysmenetelmää käytetään maailmanlaajuisesti vastasyntyneiden harvinaisten aineenvaihduntasairauksien seulonnassa.

Tässä jutussa (Keskisuomalaisen artikkeli) kuivaverinäytteellä tarkoitetaan sormenpäästä objektilasille otettua näytettä. 

Näitä kahta määritystapaa ei voi mitenkään verrata.

Kuivaveritestistä on julkaistu lukuisia tutkimuksia ja kirjoja. Yksi tuoreimmista on Dried Blood Spots  – Aplications and Techniques (Wenkui Li, Mike S. Lee).

Dried Blood Spot

Hyödyllisiä linkkejä:

Testit analysoivan laboratorion sivut:
www.vitas.no

BioActive Foodsin omat sivut:
www.info-baf.com

Sivusto, josta asiakas voi lukea omat testituloksensa ja lisätietoa aiheesta:
http://www.zinzinotest.com/index.php?pageID=&languageID=fi

Balance-tuotteiden esittelyvideo:
http://www.zinzino.tv/videos/a09bd9bc151fefcf28/zinzino-balance-movie-finnish-subtitles

Video, jossa ohjeistetaan BalanceTestin käytöstä:
http://www.zinzino.tv/videos/7c9bdab71e1fedcdf4/how-to-take-the-zinzino-balancetest-finnish-subtitles

Yleistä tietoa kuivaveritestistä ja mm. kirjasto kuivaveritesteihin liittyvistä tutkimuksista:
http://www.spotonsciences.com/dbstechnology/

Tarkempi kuvaus BalanceTestin prosessista ja analysointimenetelmästä:
http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCMQFjAA&url=http://www.researchgate.net/profile/Kristian_Liland/publication/224808258_Relating_fatty_acid_composition_in_human_fingertip_blood_to_age_gender_nationality_and_n-3_supplementation_in_the_Scandinavian_population/links/09e4151249bb8a09d3000000.pdf&ei=Y_DmVKzJNcWHygPj2oCIAg&usg=AFQjCNH3cLTJOpt2LlSlavbYctNN-b_lMg&sig2=CjrKrA4c3K-lZa1wFOhhEA&bvm=bv.86475890,d.bGQ

Tutkimuksia omega-6/omega-3-tasapainon merkityksestä:
http://www.1life63.com/en/research-recommended-literature-omega-6-omega-3-ratio-publications-by-dr-artemis-simopoulos/publications-by-dr-artemis-simopoulos

Vertailuja eri rasvahappotesteistä ja hinnoista:
http://heidihstraining.blogspot.fi/2015/02/rasvahappoanalyysituloksia-ja-ajatuksia.html?hc_location=ufi

Facebookgoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather